Mobilspel

Appar har kommit för att stanna. Detta märks inte minst i och med att de senaste versionerna av Windows till stora delar baseras på användandet av appar istället för stora program. Vad är då en app? Kort kan man säga att en app är ett litet program som enkelt läggs till på datorn och mobilen för att utföra vissa, specifika funktioner.

Är då mobilspel det samma som appar? Både ja och nej. Mobilspelen är ofta hela program i sig själva, men på grund av det ofta begränsade utrymmet i en mobil så är dessa samtidigt mycket små program som inte kräver allt för stort utrymme på minnet. Mobilspelen säljs även, eller finns för nedladdning, på systemets butik för appar. Vad denna heter beror på om din mobil använder sig av iOS, Android eller någon annan typ av operativsystem. Det är med andra ord inte säkert att appar som finns till Iphone också finns till Android, och vice versa.

Mobilspelen har fullkomligt exploderat under de senaste åren. Mobilernas prestanda har förbättrats och därmed har även speltillverkarna kunnat ta ut svängarna rejält och erbjuder spel som nästan är i klass med de som du kan spela på datorn. De allra första mobilspelen, som exempelvis det välkända Snake, var mycket enkla spel bestående av några få pixlar. I dagsläget finns spel från flera stora och välkända speltillverkare. Företag som Square Enix har till och med omvandlat gamla nintendospel till mobilen, vilket innebär att du bland annat kan spela flera av de tidigare upplagorna av Final Fantasy direkt i din telefon.

Man kan inte heller tala om mobilspel utan att nämna de vansinnigt populära spelen i Candy Crush-serien. Dessa återfinns i flera varianter och har varit i ropet länge. De färgglada karamellerna ska sorteras i rader av tre eller flera likadana och är ett spel som många finner närmast beroendeframkallande.

Det finns mängder av spel för mobilen, och att nämna dem alla är omöjligt. Så surfa in på din telefons app-butik och kolla in utbudet själv. Sannolikheten är stor att du hittar någonting som intresserar dig, oavsett vilken typ av spel du gillar.